Cursus fijnschilderen

Leer de klassieke fijnschildertechniek van Herman Smorenburg
cursus fijnschilderen alkmaar

Voor wie is de cursus fijnschilderen?

Als docent en kunstschilder met meer dan dertig jaar ervaring in de fijnschildertechniek en het beeldend onderwijs ben ik nu in de gelegenheid om in mijn atelier begeleiding in deze fascinerende techniek aan te bieden.

Voor de beginner, maar zeer zeker ook voor de fijnschilder met wat meer ervaring die op zoek is naar verdieping van zijn beeldende en vaktechnische mogelijkheden, biedt de cursus fijnschilderen een unieke gelegenheid.

De kleine groepen van maximaal vijf personen garanderen optimale persoonlijke begeleiding.

DE FIJNSCHILDERTECHNIEK

De techniek van het fijnschilderen is gebaseerd op de schildertechnieken van de renaissance en op de Vlaamse en Nederlandse schilderkunst uit de 17e eeuw. Moderne materialen maken een eigentijdse interpretatie mogelijk.

Eerst wordt met een hard potlood een tekening aangebracht op een met grijze acrylverf voorbewerkt paneel. Hierna wordt met omber en wit een gedetailleerde onderschildering aangebracht. Deze ‘grisaille’ wordt uitgevoerd in schrale olieverf en is uitsluitend gericht op de vorm en het spel van licht en donker.

De lichtste delen van de onderschildering worden later extra met wit aangezet (lichthoging). Het grijs van het paneel blijft in de onderschildering als middentoon een rol spelen.

De overschildering in kleur bestaat uit verscheidene dunne lagen transparante verf (glaceren). Voordat een nieuwe laag wordt aangebracht, moet de vorige laag zeer goed gedroogd zijn. Indien nodig wordt tussentijds opnieuw ‘gehoogd’. Eventueel kan ook een dunne laag tussenvernis aangebracht worden.

Dit proces wordt herhaald tot het beoogde doel bereikt is: intense kleur- en dieptewerking, boeiende licht-donker contrasten, scherpe detaillering en overtuigende stofuitdrukking.

Kopie van een bloemstilleven van David Cornelisz De Heem

DE CURSUS FIJNSCHILDEREN

  • Een cursusblok bestaat uit 10 lessen van 2,5 uur
  • Inhalen van evt. gemiste lessen kan in overleg geregeld worden
  • De kosten van de cursus zijn 250 euro excl. btw
  • Koffie en thee zijn inbegrepen
  • Exclusief materiaal

Tijdens de cursus fijnschilderen zullen de verschillende aspecten van de techniek zoals o.a. onderschildering, lichthoging, glaceren, kleurenleer, toonwaarden, licht/donker – en kleurcontrast, kleurmenging, compositie, stofuitdrukking en materialenkennis aan bod komen.

Wat het belangrijkste blijft is echter een individuele begeleiding afgestemd op het niveau van de beeldende en technische ontwikkeling van de cursist. De vrije keuze van het te schilderen onderwerp en ruimte voor eigen interpretatie van de fijnschildertechniek zijn hierbij essentieel.

Bij aanmelding voor de cursus fijnschilderen vindt een intake gesprek plaats om een goed beeld te krijgen van verwachtingen, motivatie en voorgeschiedenis. Ook is het gewoon prettig om elkaar vooraf even te zien en spreken. Instromen tijdens de cursus is evt. mogelijk

DATA EN TIJDSTIP CURSUSSEN

  • Dinsdagochtend 09:30 – 12:00
  • Dinsdagmiddag 13:00- 15:30
  • Zaterdagochtend 09:30 – 12:00

CURSUSLOCATIE

Atelier Herman Smorenburg 
Hargewaard 24 
1824TC Alkmaar

Het proces van fijnschilderen

Bekijk de video

Meld je hieronder aan
en begin snel met de cursus

Wacht niet te lang, er zijn een beperkt aantal plaatsen